Uudised

100% Prantsuse brändi

Joogimeister Paul-Emile Rémy Martin II alustas Machecoul’ linnas 1886. aastal St-Rémy brändi tootmist. Seda olukorras, kus samal aastal olid Rémy Martini konjakimaja viinapuud saanud tugevalt kahjustatud Phylloxera viinapuutäi tõttu. Kasutades oma kogemusi konjakitööstusest, valmis joogimeistri juhendamisel väga kvaliteetne brändi. Brändi nimeks sai St-Rémy Prantsuse piiskopi ja pühaku järgi, kes ristis …

Finlandia Vodka

Finlandia Vodka on valmistatud kesköise päikese kullatud Soome odrast ja puhtast ja looduslikust Rajamäki allikaveest, mis on filtreerunud läbi rohkem kui 10 000 aastat tagasi jääaja kuhjatud moreenikihi. Just siia asutati 1888 aastal Rajamäki destilleerimisvabrik ja 80 aastat hiljem sündis siin Finlandia Vodka. Täna müüakse Finlandia Vodkat rohkem kui 135 …

Abafilee carpaccio

Koostisosad 600 grammi looma abafileed 200 grammi Romanesco õisikuid väike lillkapsas fenkoli mugul, viilutatud õhukeseks 4 spl sarapuupähkleid, lõigatud väikesteks tükkideks 2 spl murulauku soola pähkliõli Valmistamine Eemalda lihalt terava noaga välised kiud ja üleliigne rasv. Rulli liha kilesse ning aseta sügavkülma. Hoia liha sügavkülmas 30 - 60 minutit, kuni …

Cabernet Sauvignon

Hilise õitsemisega, saagikas, tiheda tugeva marjakobara ja paksu kestaga tume mari on tõenäoliselt maailma üks kuulsamaid sorte, mida kasvatatakse enamikes veiniriikides põhja- ja lõunapoolkeral, Kanadast Marokoni ja Uus-Meremaast Argentinani. Kuulsaim Cabernet’ piirkond maailmas on Prantsusmaal Bordeaux , eelkõige Medoci sisekasvuala, mitte vähem kuulsad pole California Napa ja Sonoma Valley, Austraalias …

Dessertvein

Nagu ka nimi ütleb, on tegemist veiniga, mida juuakse magustoidu juurde ja mis on magus ehk siis kõrgema jääksuhkrusisaldusega. Kvaliteetsele dessertveinile ei ole lubatud suhkrut valmistamise käigus lisada, kogu veini magusus peab johtuma viinamarjades sisalduvast suhkrust, seetõttu on kvaliteetne dessertvein tihtipeale kallim, kui igapäevane kuiv vein, sest selle valmistamiseks kulub …

Soolavimb

Koostisosad 1 tk Vimb Sool Valmistamine Roogi ja puhasta kala. Määri seest ja väljast soolaga kokku. Jäta kala ööpäevaks soolaga seisma. Fileeri soolakala. Serveeri saial sibula ja värske tilliga. Allikas / toidutare.ohtuleht.ee

Chardonnay

Maailmas üks enim kasvatatud heledaid marjasorte pärineb Prantsusmaalt ja on geeniuuringute järgi Pinot Noir’ ning Gouais Blanc´i isetekkeline ristand.. Arvatakse, et sordi nimetus pärineb Burgundia lõunaosast ja on pandud Mâconi piirkonnas asuva Chardonnay küla järgi. Chardonnay´st tehakse vahuveine, aga ka kuivi kergeid, keskmise täidlusega ja täidlaseid valgeid veine, seda sõltuvalt …

Cremant

Champagne on Prantsusmaa hinnatuim ja ka kalleim vahuvein, mis pärineb samanimelisest maakonnast. Küll aga ei tähenda see seda, et Prantsusmaa ülejäänud piirkondades sarnasel ehk siis traditsionaalsel meetodil vahuveini ei tehtaks. Šampanjaks sellis veini küll nimetada ei tohi, sest see on apellatsiooni seadustega keelatud. Ülejäänud Prantsusmaa piirkondade vahuveinide puhul, mis on …

Metaxa 5* Orange

Metaxa ei ole konjak ega brändi. See on METAXA. Spyros Metaxa katsetuste tulemusena 1888 sündinud joogi eripära seisneb viinamarjasortide valikus ja brändi maitsestamisel kasutatavates lisandites nagu muskaatvein, maarohud ning roosi kroonlehed. Traditsiooniline laagerdumine prantsuse Limousin tammevaatides kestab 5–30 aastat, sõltuvalt Metaxa sordist. Metaxa vanust loetakse sildil märgitud tärnidega, erandiks on …

Ilma Cointreau´ta pole Margaritat

Maailma kokteilikunst tunneb Margarita kokteili, aga kuidas see lugu alguse sai, seda teavad vähesed. Algupärase Margarita lugu sai alguse 1948. aastal Acapulcos. Mehhiko rannik oli ametlikult muutunud rikaste sihtkohaks ja seda külastas tolle aja Ameerika eliit. Margaret Sames oli rikas Ameerika seltskonnadaam ja tuntud pidude korraldamise poolest. Ta vajas midagi …

Tekiila

Tequila ehk tekiila on kange (38–50%) alkohoolne jook, mida valmistatakse Mehhiko lääneosas asuva Tequila linna ümbruses. Linn ja jook on mõlemad saanud oma nime tequili indiaanisuguharult, kes elasid seal enne asteeke. Kohalikus indiaanikeeles tähendab tequila vulkaani. Kokku valmistatakse 35 marki tequila't, arv on täpselt teada, sest selle tootmine on Mehhikos …

Kaerahelbeküpsised juustuga

Koostisosad 125 g kaerahelbeid 120 g nisujahu 2 tl küpsetuspulbrit 100 g riivitud juustu 2.5 dl piima 40 g sulatatud võid või õli 0.5 tl soola Valmistamine Kata ahjuplaat küpsetuspaberiga. Sega kausis kuivained. Lisa riivitud juust, piim, sulatatud või ning sega kiiresti ühtlaseks. Tõsta pehmest tainast ümarad kuhjakesed ahjuplaadile. Küpseta …

Vähkide toiduvalmistamise rakendused

Vähid kasvavad väga aeglaselt ja nende püüdmine on piiratud. Seetõttu nende koorikloomade liha peetakse delikatessiks. Vähkide kõht ja saba kasutatakse toiduvalmistamisel. Nende loomade saba nimetatakse kaelaks ja kõht – sabaks Vähke keedetakse, hautatakse, praetakse ja küpsetatakse. Keedetud vähkide maitse parandamiseks lisatakse keetmise ajal vette soola, vürtse ja maitseaineid. Neid koorikloomi …

Šerri

Šerri pärineb Andaluusiast, mis on Hispaania lõunapoolseim ja kuumema kliimaga piirkond. Hispaania veinivalmistamise ajalugu algab ajal, mil foiniiklased rajasid sinna oma kolooniad ja linnad Cádiz ning Jerez (Xera) linnad. Šerri nimi tulenebki Jerez de la Frontera linna nimest. Ühtlasi oli Jerez ka esimene Hispaania päritolu vein, mis sai kaitstud päritoluga …

Ingveriõlu

Ingverijuurt on kasutatud ravimtaimena toidu valmistamiseks juba 500 a e.m.a Hiinas ja Indias, kus rahvameditsiinis täheldati ka selle antiseptilisi raviomadusi. Euroopas sai ingver tuntuks kolooniate vürtsikaubandusest Idamaade ja suhkrut tootvate Kariibi mere saartega ning seda hakati koos teiste vürtsidega kasutama erinevate jookide maitsestamisel. Ingveriõlle tõsisem valmistamine sai alguse 18. sajandi …

Mahlane veiseliha steik

Koostisained Sobiv lihaveise steik Praadimiseks kvaliteetne oliiviõli või päevalilleõli Viimistlemiseks võid, soola, pipart ja soovi korral ürte (rosmariin, tüümian, küüslauk) Serveerimiseks spargel Valmistamine Võta liha umbes tund enne praadimist külmkapist välja. Leia paksu põhjaga pann, millel kuumus jaotub ühtlaselt (soovitatavalt malmist). Kuumuta pann keskmise kuumusega, lisa lihatükid ükshaaval pannile. Maitsesta …

Pinot Noir

Pinot Noir kuulub klassikaliste ja traditsiooniliste marjasortide hulka ja temast tehakse vast maailma kõige elegantsemad ja ka kalleimad veinid. Pärineb Prantsusmaalt Burgundia piirkonnast teda on seal kasvatatud juba 100 pKr. Sellest dünaamilisest sordist tehakse vahuveine – oluline mari Champagne´i piirkonnas – ja punaseid veine, ning tänapäeval on aina populaarsemad Pinot …

Roosa vein

Roosat värvi veini on maailmas valmistatud paralleelselt valge ja punase veiniga juba antiikajast saati. Punast veini valmistati täielikult väljaküpsenud tumedatest viinamarjadest ja seetõttu peeti roosat veini kvaliteedilt kehvemaks, sest marjad olid korjeajal veel toored. Tänapäeval aga on veinisõbrad leidnud selles värskes, marjases ja kerges veinis hea janukustutaja suvisel ajal ning …

Prantsuse kartulisalat heeringaga

Koostisained 350 g kartulit 240 g  heeringafileed ilma õlita 1 spl majoneesi 3 spl valge veini äädikat 40 ml oliiviõli 1 väiksem punane sibul 2 spl värsket tilli Pipar Sool Valmistamine Puhasta ja viiluta kartul umbes 1 cm paksuseks. Aseta kartul külma vette ja lisa veidi soola ning keeda kuni …

Pinot Grigio / Pinot Gris

Kergelt roosaka kestaga sort on geeniuuringutes tuvastatud kui isetekkeline mutatsioon tumedakestalisest Pinot Noir’st. Pärineb Prantsusmaalt Burgundiast, kus sorti kasvatati keskajal Formenteau nime all. Väidetavalt pidas Rooma riigi keiser Charles IV sellest marjasordist tehtud veini oma lemmikuks. Kuigi sordil on roosa marjakest, siis tähendab sordi nimi prantsuse keelest tõlgituna „halli marja“ …

Preosecco

Prosecco on kerge ja igapäevane puuviljaselt elav Kirde-Itaalias tehtav vahuvein, mis on muutunud ülipopulaarseks alles käesoleval sajandil. Ametlikult on Prosecco kaitstud päritolu nimetusega jook alles 2009. aastast, kui Itaalia põllumajandusministeerium kinnitas Prosecco päritolu kohaks Kirde-Itaalia Veneto maakonna. Põhjuseks see, et seda suupärast, hästi joodavat ja kõlava nimega vahuveini tehti veel …

aaa