Uudised

Viru Valge juubel

Viru Valge 60-aastane tootmisajalugu on hindamatu väärtusega traditsioon ja juubeliviina kujundus teeb kummarduse Viru Valge loojatele ning Eesti viina tootmisele. Viru Valge on elav legend. 1962. aastal valmistasid Liviko viinameistrid esimese pudeli Viru Valge kvaliteetviina, millel seisev pasunamees vaatas lootusrikkalt läände. Liviko meistrite pika kogemusega loodud retseptis on Eesti teraviljast …

Vana Tallinn

Vana Tallinna kõrval olid alguses nimena kaalul ka Vana Toomas ja Kevade Uim. Peale jäid toona Tallinnat kui ida-ploki Pariisi tutvustanud linnatraditsioonid, munakivid, romantilised laternad, salapära, tornid ehk eriline ja omamoodi vanalinn. On üldlevinud fakt, et Nõukogude Liidus olid ametliku rubla kõrval liikvel veel mitmed letialused „valuutad“. Nahast jalanõud, soojad …

Alkoholivaba vein – Valckenberg Riesling Zero

Tänapäevane joogimaalim liigub kindlal sammul madalama alkoholisisaldusega jookide suunas ja aina enam juuakse kergemaid ja värskeid veine, mille alkoholisisaldus ei ületa keskmiselt 13,5% Seda trendi järgides võimaldab kaasaegne tehnoloogia valmistada ka alkoholivabu jooke, millest on alkohol eemaldatud spetsiaalse meetodi abil. Selleks on pöördosmoos, ehk nn keemiline filtreerimine, ehk siis eemaldatakse …

Tokaji

Ungari on maailma ainus veini tootev maa, kus räägitakse soome-ugri keelt Viinamarjakasvatusega alustasid Ungaris roomlased, kes vallutasid alad juba aastal 35 eKr Ja Rooma impeeriumi põhjapiiriks kujunes Doonau jõgi. Madjarid saabusid idast tänase Ungari aladele X sajandil ja marjakasvatuse uut tõusu Ungari aladel seostataksegi madjarite tulekuga. Ungari põhjaosas asuvas Tokaj´s …

Külluslik vaagen verivorstide, mulgipudruvorstide ja sooja rooskapsa-kõrvitsa salatiga.

Koostisosad 1 pakk verivorste 1 pakk mulgipudru vorste 400 g rooskapsaid puhastatuna ja poolitatuna 2 küüslauguküünt hakituna 4 viilu peekonit tükeldatuna 400 g muskaatkõrvitsat puhastatuna ja tükeldatuna Õli Soola ja pipart 3 sl vedelat mett Pohli või jõhvikaid Valmistamine Sega poolitatud rooskapsad küüslaugu, peekoni, õli, soola ja pipraga. Laota ahjuplaadile …

Islay saar, Botanist džinni DNA.

Islay saar asub Šotimaa läänekaldal, Atlandi ookeanis. Selle künkliku saare on vorminud Atlandi ookean oma tormiste tujudega, andes saare mikrokliimale ja taimestikule oma sügava puudutuse.  Saare ainus džinn valmistatakse käsitsi korjatud 22st saarel leiduvast ürdist, mis lisatakse siis juba varem paika saanud üheksale põhimaitseainele. On raske alahinnata Islay saart ennast …

Fine Champagne kvaliteet.

Konjakite maailm võib esialgu äärmiselt keeruline tunduda, kuid kõik taandub ikka ja alati sellele põhilisele – maitsele. Konjakite maitse sõltub aga sellest, millisest veinist on jook destilleeritud ning millises vaadis ja kui kaua on naps aega veetnud. Need kaks detaili – vein ja vaat – muudavadki konjaki jumalikuks või vastupidi. …

Punases veinis hautatud jõulumaitselised pirnid.

Koostisosad 6 tk ühesuurust kõvemat pirni koorituna 1 pudel punast veini 5 kardemonitera 5-6 tera nelki 5 tähtaniisi 1-2 kuivatatud apelsinikoort 1 kaneelikoor 1 dl rafineerimata roosuhkrut Sidrunimahla Valmistamine Kalla potti punane vein. Lisa maitseained ja suhkur. Võid kasutada ka valmis hõõgveinisegu. Kuumuta keemiseni ja jäta paariks tunniks tõmbama. Koori …

Champagne

Prantsusmaalt, Champagne piirkonnast pärineb kuulsaim ja ihaldatuim vahuvein maailmas – šampanja. Champagne’i esimesed veiniaiad rajati roomlaste poolt, kes kasutasid ala peamiselt kriidi kaevandamiseks, mida kasutati ehitusmaterjalina ja piirkonna nimi tuleneb ladinakeelsest sõnast campania (tõlkes: maakoht). Kasvatatakse peamiselt kolme marjasorti: Pinot Noir, Pinot Meuniere ja Chardonnay. Valmistatakse nii valget kui ka …

Suitsulõhe ja vutimunadega jõulupärg.

Koostisosad 1 väiksem fenkol ehk apteegitill õhukeste viiludena 2 avokaadot tükeldatuna 300 g kurki õhukeste viiludena 200 g rediseid õhukeste viiludena 1 šalottsibul õhukeste poolratastena 6 keedetud vutimuna poolitatuna 300 g külmsuitsulõhet õhukeste viiludena 150 g toorjuustu toasoojana Laimimahla Hapukoort Veidi mädarõigast Oliiviõli Värsket tilli Kalamarja Salatirohelist Soola ja pipart …

Riesling

Üks hinnatuimaid heledaid marjasorte maailmas pärineb algselt Reini jõe äärest Saksamaalt, sealt ka liignimetus Rheinriesling. Geeniuuringutel on leidnud kinnitust, et Riesling on mitme erineva marjasordi isetekkeline ristand: nii leidub temas Gouais Blanc (kunagi Kesk-Euroopas laialt levinud metsik hele sort) ja ka Tramineri marjaperekonna geene. Esimesed viited ajaloost pärinevad 1435 aastast …

Saia sees küpsenud juust pohlamoosiga.

Koostisosad 1 ümmargune pagarisai ca 500 g 250 g ümmargust camembert juustu 2-3 sl pohlamoosi Mõned oksad rosmariini või tüümiani Väike sorts valget veini Valmistamine Uurista saia sisse süvend, mis on pisut suurema läbimõõduga kui juustuketas. Süvendi sügavus võiks olla umbes sama, mis juustuketta kõrgus. Laota saia sisse tehtud süvendisse …

Pinot Noir

Pinot Noir kuulub klassikaliste ja traditsiooniliste marjasortide hulka ja temast tehakse vast maailma kõige elegantsemad ja ka kalleimad veinid. Pärineb Prantsusmaalt Burgundia piirkonnast teda on seal kasvatatud juba 100 pKr. Sellest dünaamilisest sordist tehakse vahuveine – oluline mari Champagne´i piirkonnas – ja punaseid veine, ning tänapäeval on aina populaarsemad Pinot …

Piparkoogimaitselised jõulumandlid.

Koostisosad 400 g mandleid 1-1,5 dl pruuni suhkrut sobib kas muscovado või demerara suhkur 1-2 tl piparkoogimaitseainet Veidi kaneeli 1 munavalge lahti klopituna Näpuotsaga soola Vajadusel veidi vett Valmistamine Võid lisada ka kakaopulbrit või siis kardemoni, ingverit või muskaati vms nii saad iga kord veidi erineva maitsenüansi. Sega esmalt suhkur …

Tawny Port

Võib väita, et vein, mis saanud nime Oporto sadamalinna järgi, on maailmas üks Portugali tuntuimaid veine. Vein ise leiutati aastasadu tagasi leidlike veinikaupmeeste poolt, kes märkasid, et kui lisada veinile viinamarjadestillaati, peab vein merereisidele paremini vastu ja ei rikne nii kiirtesti. Portveini magusus pärineb viinamarjadest ja keelatud on lisada suhkrut …

Kuningate liköör

Prantsuse vaarikalikööri Chambord loomisel ammutati inspiratsiooni 17. sajandi Loire piirkonna likööridest, mida olla uhkusega esitletud päikesekuningas Louis XIV visiidil Chateau de Chambordi. Likööri valmistamisel on kasutatud rikkalikke Loire oru punased ja musti vaarikaid, Madagaskari vaniljet, Maroko tsitruste koort, konjakit ja mett. Rõhutamaks Chambordi kuninglikku algupära on pudel disainitud meenutama keskaegset …

Kuumad näkileiva ampsud

Koostisained 1 pakk rukkinööpe 200 g riivitud juustu 150 g suitsusinki 1 küüs küüslauku 1 tl kuivatatud punet 2 spl majoneesi vajadusel soola pipart Valmistamine Pane ahi 200-220 kraadini soojenema. Aseta ahjuplaadile küpsetuspaber ja piserda vähese õliga. Sega riivitud juust ja väikeseks kuubikuks hakitud sink majoneesiga. Maitsesta segu pressitud küüslauguküüne, …

Linnaseviski Jura saarelt

Tere tulemast Jurale, saarele mis asub mõne miili kaugusel Šoti läänerannikust: kõrvaline, vahel metsik aga alati kaunis. Saar on koduks 6000 punahirvele ja 212 saarlasele; ühe tee, ühe pubi ja üle viskivabrikuga. Viskitehas asutati 1810 ja sündis uuesti 1963 hoidmaks elu saarel ja kogukonnas. Jura elanikud kasutatavad enda kohta vana …

100% Prantsuse brändi

Joogimeister Paul-Emile Rémy Martin II alustas Machecoul’ linnas 1886. aastal St-Rémy brändi tootmist. Seda olukorras, kus samal aastal olid Rémy Martini konjakimaja viinapuud saanud tugevalt kahjustatud Phylloxera viinapuutäi tõttu. Kasutades oma kogemusi konjakitööstusest, valmis joogimeistri juhendamisel väga kvaliteetne brändi. Brändi nimeks sai St-Rémy Prantsuse piiskopi ja pühaku järgi, kes ristis …

Finlandia Vodka

Finlandia Vodka on valmistatud kesköise päikese kullatud Soome odrast ja puhtast ja looduslikust Rajamäki allikaveest, mis on filtreerunud läbi rohkem kui 10 000 aastat tagasi jääaja kuhjatud moreenikihi. Just siia asutati 1888 aastal Rajamäki destilleerimisvabrik ja 80 aastat hiljem sündis siin Finlandia Vodka. Täna müüakse Finlandia Vodkat rohkem kui 135 …

Abafilee carpaccio

Koostisosad 600 grammi looma abafileed 200 grammi Romanesco õisikuid väike lillkapsas fenkoli mugul, viilutatud õhukeseks 4 spl sarapuupähkleid, lõigatud väikesteks tükkideks 2 spl murulauku soola pähkliõli Valmistamine Eemalda lihalt terava noaga välised kiud ja üleliigne rasv. Rulli liha kilesse ning aseta sügavkülma. Hoia liha sügavkülmas 30 - 60 minutit, kuni …

Cabernet Sauvignon

Hilise õitsemisega, saagikas, tiheda tugeva marjakobara ja paksu kestaga tume mari on tõenäoliselt maailma üks kuulsamaid sorte, mida kasvatatakse enamikes veiniriikides põhja- ja lõunapoolkeral, Kanadast Marokoni ja Uus-Meremaast Argentinani. Kuulsaim Cabernet’ piirkond maailmas on Prantsusmaal Bordeaux , eelkõige Medoci sisekasvuala, mitte vähem kuulsad pole California Napa ja Sonoma Valley, Austraalias …

Dessertvein

Nagu ka nimi ütleb, on tegemist veiniga, mida juuakse magustoidu juurde ja mis on magus ehk siis kõrgema jääksuhkrusisaldusega. Kvaliteetsele dessertveinile ei ole lubatud suhkrut valmistamise käigus lisada, kogu veini magusus peab johtuma viinamarjades sisalduvast suhkrust, seetõttu on kvaliteetne dessertvein tihtipeale kallim, kui igapäevane kuiv vein, sest selle valmistamiseks kulub …

Soolavimb

Koostisosad 1 tk Vimb Sool Valmistamine Roogi ja puhasta kala. Määri seest ja väljast soolaga kokku. Jäta kala ööpäevaks soolaga seisma. Fileeri soolakala. Serveeri saial sibula ja värske tilliga. Allikas / toidutare.ohtuleht.ee