Tawny Port

29.10.2022

Võib väita, et vein, mis saanud nime Oporto sadamalinna järgi, on maailmas üks Portugali tuntuimaid veine. Vein ise leiutati aastasadu tagasi leidlike veinikaupmeeste poolt, kes märkasid, et kui lisada veinile viinamarjadestillaati, peab vein merereisidele paremini vastu ja ei rikne nii kiirtesti. Portveini magusus pärineb viinamarjadest ja keelatud on lisada suhkrut veini käärimisel. Veini peamise alkoholisisalduse annab viinamarjadestillaat, mis tapab käärivas veinis pärmirakud, katkestades fermentatsiooni ja veini magusus pärineb jääksuhkrust, mida pärm ei jõudnud alkoholiks toota.

Levinuimad portveinide tüübi on: White Port, Ruby, Tawny, Colheita, Late Botteled Vintage (LBV) ja Vintage

Tawny – Värvuselt heledam, vähemalt 3 aastat tammevaadis arenenud portvein, kuhu on vaadis küpsemisest lisandunud röstitud mandlist-pähklist iseloomu. Lubatud on lisada ka veidi valget portveini, et muuta vein aromaatsemaks ja kergemini joodavaks. Kui etiketil on number: 10, 20, 30 või 40, siis on tegu veiniga, mille puhul segatakse kokku pikka aega tammevaadis arenenud veinid ja nende keskmine vanus viitab etiketil märgitud numbrile. Serveerida sobib Tawny Port jahutatult, 10 –12 oC väiksemast veiniklaasist digestiiviks.

Tawny_Port