Dessertvein

01.09.2022

Nagu ka nimi ütleb, on tegemist veiniga, mida juuakse magustoidu juurde ja mis on magus ehk siis kõrgema jääksuhkrusisaldusega. Kvaliteetsele dessertveinile ei ole lubatud suhkrut valmistamise käigus lisada, kogu veini magusus peab johtuma viinamarjades sisalduvast suhkrust, seetõttu on kvaliteetne dessertvein tihtipeale kallim, kui igapäevane kuiv vein, sest selle valmistamiseks kulub tootjal rohkem aega ja vaeva. Maailmas on palju marjasorte millest saab kerge vaevaga teha veini soojemas kasvukohas magusat veini: levinuim on neist aromaatne Muscat sort, millest tehakse nii magusat tavalist, kui ka vahuveini eelkõige Vahemere äärsetes riikides. Siiski on oluline silmas pidada marjade suhkrusisalduse ja orgaaniliste hapete tasakaalu, sest üldiselt kipuvad marjades suhkrusisalduse kasvades happed taanduma. Happerikkamad marjad kasvavad aga tavaliselt jahedamates piirkondades kõrgematel laiuskraadidel ja nii tehakse Euroopas kalleid ja luksuslikke desserveine üldiselt 45 laiuskraadist veidi kõrgemal – eelkõige Põhja-Prantsusmaal, Saksamaal, Austrias ja Ungaris.

Dessertvein