Champagne

23.01.2022

Prantsusmaalt, Champagne piirkonnast pärineb kuulsaim ja
ihaldatuim vahuvein maailmas – šampanja. Champagne’i
esimesed veiniaiad rajati roomlaste poolt, kes kasutasid ala
peamiselt kriidi kaevandamiseks. Piirkonna nimi tuleneb
ladinakeelsest sõnast campania (tõlkes: maakoht). Seal
kasvatatakse peamiselt kolme marjasorti: Pinot Noir,
Pinot Meuniere ja Chardonnay. Nendest valmistatakse
nii valget kui ka roosat vahuveini, mida võib kokku
segada erinevate aastakäigu veinidest, parimatel veiniaastatel tehakse ühe kindla aastakäigu šampanjat.
Lisaks eristatakse kasutatud marjasorte,
mida šampanja valmistamisel on kasutatud:
“Blanc de Noirs” – šampanja valmistamisel
on kasutatud ainult tumedaid marjasorte ja
vein võib olla nii roosat kui valget värvi.
“Blanc de Blancs” – valget värvi šampanja
valmistamisel on kasutatud ainult heledaid marjasorte. Kuigi teoreetiliselt võib seda teha viiest erinevast
heledast marjasordist, siis on Blanc de Blancs šampanja
Chardonnay marjasordist valmistatud vahuvein. Kui Blanc
de Noirs tüüpi šampanja on veidi täidlasema ja maskuliinsema
stiiliga, siis Blanc de Blancs šampanja on oma karakterilt veidi
delikaatsem ja kergem, aroomis ning maitses on tunda vihjeid
heledatele luuviljadele ja prantsusepärastele küpsetistele.