Jameson

31.05.2023

John Jameson asutas pruulikoja 1780.aastal, lubades hakata tootma maailma parimat viskit. Tema perekonna motoks oli ”Sine Metu”, mis tähendab ”Kartuseta”. Seda sõnumit kannab tänaseni iga Jamesoni pudel.

Täna on Jamesoni tootmisel abiks mineviku traditsioonid ja tänapäeva võimalused. Jameson on maailmas kõige kiiremini tarbijaid juurde võitev viskimark, mida müüakse rohkem kui 110-s riigis.

Iirlased, tänu oma loomuomasele konservatiivsusele, eksperimenteerivad erinevalt šotlastest joogiga harva ning hoiavad kuni tänaseni viski tootmises vanu traditsioone. Iiri viskit Jameson valmistatakse kolmest looduslikust koostisosast: tavaline oder, odralinnased ning puhas allikavesi. Kui šotlased kuivatavad idanema aetud otra lahtisel tulel, mis annab viskile iseloomuliku turbamaitse, siis iirlased teevad seda spetsiaalsetes suletud ahjudes. Selliselt ei seo linnas endaga suitsulõhna ning säilitab looduslikud maitseomadused, mis annab Jameson viskile lillelise-mesise kõrvalmaitse.

Jameson on ühes destilleerimiskojas toodetud (single-distillery) seguviski. Kõik viski komponendid on pärit ühest kohast, näiteks kogu oder kasvab tehasest 50 miili raadiuses laiuvatelt põldudelt. (Tavaliselt tehakse seguviskit mitme destilleerimiskoja toodangust või kokku ostetud mitmes kohas toodetud viskist.) Seega on tootmine mõneti sarnane ühelinnaseviski traditsiooniga ning stabiilne kvaliteet garanteeritud. Viskit destilleeritakse kolm korda ning hoitakse vanades tammevaatides vähemalt 4 aastat.

Jameson viski on rikkalikku, sügavat merevaigukollast värvi jook, mille mahedas aroomis on vürtsikaid puidu ja sherri noote. Maitse on mahe ja magus, tunda on vürtsi, puitu ja pähklit ning sherrile omast magusust. Järelmaitse on pikk ja väga pehme. 

Tänu oma unikaalselt mahedale maitsele sobib Jameson tarbimiseks nii puhtalt (jääga või veega) kui kokteilide koosseisus, näiteks ginger ale’i või õunamahlaga. Külmal ajal annab Jameson sooja iiri kohvi sees.